Mosegården
MOSEGÅRDEN.

Mosegården ligger på Mosegårdsvej 6, i Filskov.

Gårdens nuværende ejer Hans Juhl Moustgård er tredje generation på gården. Hans overtog gården efter sine forældre i 1977. De havde da drevet gården siden 1940. Før den tid ejedes gården af Hans` mors forældre. Fremtiden må så vise, om 4. generation skulle få lyst til at slå sig ned her.

Gården bliver drevet som konventionelt landbrug, med hovedvægt på korn, kartofler, slagtesvin og charolaiskvæg.

Fruen på gården har gennem årene suppleret familiens indkomst ved at arbejde som bioanalytiker på Sydvestjysk Sygehus.

2013. Vi er nu en gård uden svin. De blev efter mange overvejelser sat ud in første del af 2013.

En sindig jyde vurderer avlen.
Dette foto lå en dag i vores mail-indbakke, med teksten "Allans gård"! 😎 Gården fotograferet fra satelit.
Så gad vide om Allan kunne tænke sig at overtage menageriet engang! Det kommer dog nok ikke til at gå som han engang troede. Som lille purk spurgte han engang. Mor når jeg nu er enearving, så skal jeg da ikke give noget for gården,når jeg engang skal have den!!

Hans har altid haft stor interesse for kvæg. Derfor var det nærliggende, da muligheden bød sig, at købe de første charolaisdyr omkring 1990. Tre kvier blev købt og deres efterkommere går bl.a. på vores marker i dag. Om sommeren går mange af vores dyr på marginaljorde her omkring. Om vinteren bliver de fodret i indhegningen med græsensilage og halm. For en halv snes år siden, var vi nødt til, at renovere vores sostalde. Det resulterede i, at vi lavede den ene stald om til løsdrift til kvæget, da vi  skulle have været ud i en større miljøinverstering, hvis vi ville have fedesvin i begge stalde.Den gamle stald og løsdriftsstalden ligger ikke helt fantastisk, i forhold til hinanden, da vi skal passere en svinestald, for at komme til løsdriftstalden, men man vælter jo ikke bare gode bygninger og vi fungerer godt med det som det er.

Alle kvier bliver insemineret med kvietyre, og indtil for nylig havde vi tyren Velours til at gå hos vore køer.

Hans foretrukne beskæftigelse- samtale med - rolige dyr i indhegningen.
Da vi  omkring 1990 startede op med Charolais, blev vi medlem af Dansk Charolaisforening.Her knyttede Hans  nogle kontakter, som hjalp med råd. Det var om både fodring, temperament og f.eks. hvilke tyre man med fordel kan anvende til kvier. Så vi har haft meget ud af, at være medlem af  Dansk Charolaisforening. I dag er Hans aktiv medlem af foreningens bestyrelse. Der igennem har vi mødt  en masse dejlige mennesker, som vi møder til forskelige arrangementer, på dyrskuer hver sommer, og en del af dem har vi haft fornøjelse af, at møde på vores foreløbig 3 rejser til Charolaisernes hjemland, det centrale frankrig, omkring Charolles. 
Charolaisforeningens Logo


 

Omkring1979-80 byggedes der to svinestalde i forlængelse af hinanden, og indtil  1999 var der søer og smågrise på gården. Efter en renovering i 1999 blev den ene stald til fedesvinestald og den anden blev til  løsdrift til charolaiskvæg.